середу, 26 червня 2013 р.

Віртуальна бібліоподорож

Віртуальна бібліоподорож Вінничиною

Під час літніх канікул в районній бібліотеці для дітей  заплановано цикл віртуальних бібліоподорожей  Вінничиною. Діти мають змогу віртуально подорожувати по місцях , які увійшли в Сім чудес Вінничини. Перша подорож  пролягла по чудових місцях Тульчина, заглянули ми до найвеличнішого місця в Тульчині - Палацу Потоцького, разом зекскурсоводом ми заглянули в найпотаємніші місця в  палаці, дізналися про історію будівництва палацу, побували в його величних залах, на мить уявивши собі як там проходили прийоми та бали, карети під'їжали до палацу , а з них виходили гречні пані в кринолінових сукнях. Дітям дуже сподобалась наша подорож, багато нового та цікавого вони дізнались про палац Потоцького та його історію.




Слідуюча віртуальна бібліомандрівка  пролягла скелястими берегами Дністра, крутими схилами , та долинами с. Лядова  Могилів-Подільського району. Околиці с. Лядова належать до унікальних природніх об’єктів Середнього Подністров’я.
      Свято-Усікновенський скельний чоловічий монастир — розташований на скельній терасі 90-метрової гори, що височіє над Дністром на його лівому березі, біля села Лядова.
        За переказом, заснований 1013 року святим Антонієм Печерським, який вертався з Афону й Царгороду до Києва. Він нібито сам собі вирубав у скелі келію, яка й досі носить його ім'я
(це місце є особливо шанованим у монастирі; його зовнішній вигляд залишається незмінним протягом останнього тисячоліття). 
       В пам'ять про нього в монастирі є також «Антонієве джерело».
Сьогодні - це печерний православний діючий чоловічий монастир. Розташований на південній околиці села, на крутому спускові вузькою стежкою у зарослях узвишшя на стометровій висоті прямовисної крейдової скелі. Найдавніший в області архітектурний пам’ятник XI-XIXст., форпост православ’я на південному заході нашої держави.

Роботи з реставрації та відновлення об’єкту продовжуються. Триває підготовка до відзначення тисячоліття пам’ятки, яке ми будемо відзначати в цьому році.

вівторок, 25 червня 2013 р.

Смайлику, до нових зустрічей!


Ось і підійшов до кінця навчальний рік і «Дітки-Смайлики» готові до канікул. На них чекає тепле, сонячне літо, насичене пригодами та активним відпочинком. Хтось кудись поїде, а хтось проведе літо в себе вдома. Але всі вони однаково наберуться сил та позитивних емоцій для нового навчального року та нових зустрічей в клубі «дітки-смайлики». А на даний момент у нас підготована казка про комп’ютерні технології. Казка написана поетесою Аллою Гавришко! Остання зустріч відбулася 24 травня 2013 року. І як завжди, по добрій традиції, окрім продемонстрованої казки, ведучі Людмила Юрківська та Костя Хмелевський зачитували загадки та вікторини! В кінці зустрічі діти дивилися мультфільм!
                                              
«Від селища до селища - бібліовеселощі»
                              28 травня відбулося бібліотурне в рамках проекту «Від селища до селища – бібліовеселощі» до сільської бібліотеки – філії с . Печери.
 В цей день до бібліотеки завітало багато дітей 1- 5 класів разом зі своїми класними керівниками.
                              Бібліотекар Ніцак В.П. провела для дітей бесіду про бібліотеку, про значення книги в житті людини, зокрема звернула увагу дітей на книгу нашого земляка Анатолія Бортняка «Де ти живеш?». З цієї збірки було зачитано декілька віршів, а також було проведено вірш-гру «Так чи ні?».
                              Діти  були в захопленні  від розповіді про історію зачісок, від стародавньої Греції до українських обрядів пов’язаних з волосям. Також була проведена гра «Хто знає, нехай далі називає».
                              Бібліотекар читального залу центральної бібліотеки для дітей Юрківська Л.І. провела для дітей вікторину на тему «Безмежний космос».
На закінчення діти мали змогу переглянути мультфільми, які демонстрував для них директор кіномережі Микола Андрійович.
                                                  «Світ православної книги»

Під такою назвою 30 травня в Тульчинській районній бібліотеці для дітей відбувся урок духовності  з  протоієреєм м. Тульчина  отцем Романом та учнями 5- 6 класів ЗШ І-ІІІ ст. № 2, присвячений 1025 річчю хрещення Київської Русі.
Метою уроку було виховання етичної скромності, стриманості, шляхетності, любові до мистецтва, до природи, до історії власної держави.
            Під час уроку отець Роман розповів дітям, що в цьому році християнський світ святкує 1025-ліття хрещення Київської  Русі. У період розпаду первинного суспільства і переходу до ранньофеодального у УІ –УІІІ столітті утворилася Київська Русь. Державі потрібна була ідея, ідея єдиного бога, яка б об’єднала всіх і сприяла розвиткові та процвітанню. Такою релігією стало християнство. У 988 році великий київський князь Володимир оголосив християнство державною релігією Київської Русі.

Увага дітей була звернена на книжкову виставку «Світ православної книги», яка оформлена в інтернет – центрі бібліотеки. Діти мали змогу ознайомитися і потримати в руках  книги  в позолочених і шкіряних оправах яким по 100 і більше років. Зокрема це  Євангеліє, Псалтир, Біблія в ілюстраціях, Молитви про дітей, а також сучасна богослужбова література.   Святою книгою для всіх християн сказав отець Роман є Біблія. Вона відрізняється від усіх книг. З першого погляду, це одна книга. Насправді,  вона складається з багатьох окремих книг. Перша частина Біблії - це Старий заповіт, а друга частина - це Новий заповіт.  Заповіт – це угода людей з Богом пояснив отець Роман.  Під час спілкування вияснилося, що багато  з присутніх дітей відвідують Недільну школу при храмах. На закінчення зустрічі священнослужитель прочитав дітям невелику молитву.


«Перша вчителько, прощай!»
24 травня в актовій залі Тульчинської ЗШ №1 І-ІІІ ст. відбувся поетичний монтаж – свято «Перша вчителько, прощай!».
Гарно оформлений зал різнокольоровими кульками. Надписи «Ми випускники» і «Шкільна мозаїка» представлені на грампластинках. Стенд «Наші досягнення і захоплення», на якому представлені грамоти і медалі від 1 по 4 клас учнів - випускників 4 -Б класу.
Протягом всього року діти готувалися до цього свята.  На фоні пісень всі присутні в залі мали змогу переглянути слайди з шкільного життя учнів , починаючи з 1 по 4 клас. Ведучими свята були  Кудрицький  Денис та Дубина Катерина, учні 8 – Б класу, колишні учні  Чепернатої З.О., класного керівника 4 -Б класу. Програму гармонічно доповнювали художні номери у виконанні дітей класу. На свято завітали мами й тата, бабусі та дідусі. В подарунок для них прозвучала пісня «Батьки» у виконанні сімейного дуету Гулеватенків батька й сина . Пісню «Мама й тато» виконала  Кудрицька Даринка.
До глибини душі були розчулені від виконання першого вальсу- батьки і діти.
За щирість та доброту, за безмежну турботу про дітей подякувала  класному керівникові та адміністрації школи  від батьківського комітету мати Грималюк А.Г. Подяку у віршованій формі діти присвятили бібліотекарям Березенковій Л.В. та голові клубу «Барвінок» Ніцак В.П.
                                      Хтось любить народну пісню,
                                      А хтось може дискотеку,
                                      Ну а наш 4-Б  спішив у бібліотеку
                                      Для майбутніх українців і для українок
                                      Щиро двері відкривав дитячий клуб «Барвінок»
                                      За цей букет багато щирих подяк Валентині Павлівні Ніцак.
За багаторічну співпрацю та організацію клубу «Барвінок» бібліотекар Ніцак В.П. вручила грамоту від Тульчинської центральної та районної бібліотеки для дітей класному керівникові Чепернатій З.О.
Найбільше вразив  присутніх виступ класного керівника Чепернатої З.О., вчительки від Бога, яка доклала максимум зусиль для того, щоб захід запам’ятався на все життя. Вона щиро подякувала і вручила дипломи та медалі дітям та батькам. На згадку діти фотографувалися з першою вчителькою.