суботу, 31 січня 2015 р.

І героїзм і трагедія під Крутами


29 січня – День пам’яті героїв Крут – саме там, у 1918 році
відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського
народу за свободу і незалежність.
     Кров під Крутами не була пролита марно. З неї, наче з безсмертя,
розцвітають пелюстки Волі. Вже 29 січня 1919 року на роковини бою під
Крутами, до Аскольдової могили героїв прийшли студенти й гімназисти. Вони
дали клятву на вірність Україні, на вірність тим ідеям, за які життям заплатили
герої.
    Слово про загиблих виголосив професор Михайло Грушевський. Він,
зокрема, сказав: «Стримайте ж Ваші сльози, які котяться! Ці юнаки поклали свої
голови за визволення Вітчизни, і Вітчизна збереже про них вдячну пам’ять на
віки вічні!».
    Саме в ці дні в районній бібліотеці для дітей відбулося чергове засідання  клубу «Патріот», який створений на базі нашої бібліотеки  з  учнями  7Б класу ЗШ №1( кл.кер Поплавський В.О.) . Тема засідання «І героїзм і трагедія під  Крутами ». З вступним словом виступила голова клубу бібліотекар Штогріна Л,Г.
    Хмелевський Ю.М.- працівник райдержадміністрації, історик, місцевий поет провів паралелі між тими подіями  і сьогоденням, розповідаючи учням про події тих буремних років.  Діти мали змогу переглянути документальний фільм «Герої Крут», та відео кліп на пісню «Ніколи не плач»

    Крути, без сумніву, були, є і будуть завдяки героїзму молодих студентів,
однією з героїчних сторінок нашої історії.
     Крути стали початком нової доби в історії України











.

четвер, 22 січня 2015 р.

22 січня – День Соборності України






День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року.

Сьогодні, після двох десятків років Незалежності, проблема соборності України є, на жаль, не менш актуальною. І це, напевне, перше, що я не можу пробачити сучасним українським політикам. Культурні та ментальні відмінності між українцями Сходу й Заходу існували завжди, вони отримали назву "синдром Збруча", однак завжди наші співвітчизники прагли єдності. Акт возз’єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ, протиставити українців один одному.

На полях Першої світової війни відбувалося братання Українських січових стрільців, що воювали у складі війська Австро-Угорщини, та українців-вояків армії Російської імперії. Згодом усвідомлена необхідність єдності змусила українські західні регіони до проголошення самостійності з метою возз’єднання з Українською Народною Республікою.

21 січня 1990 року жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивши цю історичну дату. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

Напередодні Сорокова Л.М.  завідуюча районною бібліотекою для дітей  провела урок державності для студентів 2 бібліотечного курсу Тульчинського училища культури.
Ознайомила з історією та сучасністю незалежної України.





Щедрий вечір , добрий вечір!

Наші предки напередодні Нового року святкували Щедрий вечір. Так він називався тому, що на вечерю, на відміну від Святої вечері, готували вже непісні страви. Знову ж готували кутю, але називали її "Щедра кутя".
Після вечері дівчата йшли щедрувати. До хати не заходили: ставали біля вікна і, попросивши дозволу, співали пісень, якими вшановували господарів. Найчастіше це вшанування господаря, господині, дівчини, парубка. Щедрівки - це особливі пісні, за допомогою яких намагалися забезпечити гарний урожай, добробут, багатство.
15 січня до нашої бібліотеки завітали щедрівники з с. Тиманівки - фольклорний ансамбль "Калинове гроно". Бібліотекарі провели для них екскурсію по бібліотеці, вони в свою чергу щедрували, засівали та вітали нас зі святами та Новим роком. Весело та гамірно було в бібліотеці.





середу, 21 січня 2015 р.

Зима іде свята веде

«Зима іде, свята веде»- так кажуть у народі. І дійсно, ця пора року багата на веселі та яскраві свята. Тож не дивно, що її урочистості найулюбленіші. У них найвиразніше представлені духовний світ українського народу, його традиції, звичаї, обряди.

У Тульчинській районній бібліотеці для дітей проведені цікаві заходи до Новорічно-Різдвяних свят і зимових канікул. Діти багато цікавого дізналися про витоки улюблених свят, а також про звичаї та традиції українського народу, пов’язані з зимовими святами. Також маленькі розумники брали участь у вікторинах, конкурсах та веселих іграх. Діти з задоволенням читали новорічні вірші, колядували, щедрували. Хлопці засівали і віншували.

Під час заходів панувала чудесна атмосфера та гарний настрій, як у дітлахів так і у дорослих.

У період новорічних та різдвяних свят особливо хочеться, аби здійснилися бажання усіх дітей, адже саме вони найбільше вірять у дива та казку і потребують уваги дорослих.
І саме зараз, як ніколи, ця віра є надзвичайно важливою.



Тому, у нашій бібліотеці вже розпочалися і продовжуються привітання та святкові акції для дітей міста.В.П. Ніцак провела вікторину "Знавці різдвяних традицій" Березенкова Л.В. ознайомила дітей з переглядом літератури " Щедра зима святами."
Сорокова Л.М.  розповіла про звичаї та традиції святкування Нового року в інших країнах.

Бібліотекарі разом з активом читачів бібліотеки оформили Новорічно -різдвяний вернісаж і представили його в коридорі бібліотеки.






Кожного  року бібліотекарі Штогріна Л.Г. Ніцак В.П  Березенкова Л.В. нашої бібліотеки  прикрашають свої  зали оригінально та по - новому. Ось і цього року ми креативно підійшли до оформлення нашої бібліотеки.