пʼятницю, 26 лютого 2016 р.

Найбільше щастя на землі- духмяна хлібина на столі!



«Хліб — всьому голова» всім відоме українське прислів’я. В ньому закладена вікова мудрість українського народу, який протягом усього розвитку приділяв хлібу велику увагу. Якщо буде хліб, буде мир, буде щасливе здорове життя народу нашої країни.
З давніх-давен у житті українців було і залишається на першому місці виховання з раннього дитинства дбайливого ставлення до хліба. Україна завжди була і є житницькою, хлібною країною, бо має багаті чорноземні грунти.
Хліб… Ось він — свіжий, м’який, запашний — лежить на вишитому рушнику. Від нього іде запах золотої ниви, спекотного сонця, чується пісня жайворонка.
Жнива…До них готувалися зиму, весну, а їх початок ставав святом. Селяни одягом білі празникові сорочки і виїздили на ніч у поле, щоб з першим променем сонця почати жнива. Це було свято першого снопа.






Ось і сьогоднні всі ми зібралися в святково прибранній залі ЗШ №1 щоб вшанувати  хліб. 







Учні 3 Б класу під керівництвом Чепернатої Зої Олександрівни  підготували чудове свято з піснями , віршами, інсценівками та танцями. 








Бібліотекар Ніцак В.П. розповіла діткам легенду про походження хліба, 


Штогріна Л. Г. оформила виставку книг про хліб, різноманітних хлібобулочних виробів , Мельник Ю. Л. привітала діток з святом та сфотографувала на пам'ять.





 Цікаво та весело промайнув час . на завершення  Зоя Олександрівна та вихователь Антоніна Пилипівна  та всі дітки отримали нагороди від бібліотекарів -  намисто з бубликів.











 А дітки в свою чергу пригостили весь зал маленькими бубликами.

четвер, 25 лютого 2016 р.

НЕБЕСНА СОТНЯ - НАЗАВЖДИ У НАШІЙ ПАМ'ЯТІ!



20 лютого 2016 року, у 2 річницю кривавих подій на Євромайдані, в районній бібліотеці  спільно з районною дитячою бібліотекою та ЗШ №1  відбувся вечір пам’яті героїв Небесної Сотні. Метою виховного заходу було вшанувати подвиг героїв, які загинули за краще життя, мирне небо, виховати патріотичну свідомість, національну гордість, розвинути бажання стати гідними громадянами України.





  На вечір памяті  запрошені учасники  Майдану, то волонтери  Мельник Л. , Угріна Л., Носківська Н., вони поділилися спогадами  про ті страшні часи. 











Поетеси  гурту "Зимова вищня" Гавришко А., Циганова Н., подарували всім присутнім свою поезію - вірші про Майдан, які були написані саме в той період і пронизані болем та сумом про загиблих на Майдані. 





В. Вігуржинський продемонстрував  документальний фільм  про сім'ю Харченків. Саме він був одним із перших хто пішов на Майдан ,а потім добровольцем в АТО. Його дружина поділилася спогадами про все що вона пережила, як підтримувала свого чоловіка, та молилася за нього та Україну.




 Учні 9А та 9Б класу  ЗЩ №1 подякували  та подарували квіти та поклали їх біля стели загиблим на Майдані.




середу, 24 лютого 2016 р.

Відкрий, о рідна мово, свої скарбниці золоті.

Українська мова – барвистий килим самоцвітів, що віками ткали генії нації і прості люди, які називають себе українцями. Кожне слово в ній – коштовний камінь з десятками граней. Наша мова – це криниця духовності і моралі, дзеркало українського менталітету, доброти, душевності, щирості.. Тому, щорічно, 21 лютого ми відзначаємо  Міжнародний день рідної мови. Це свято тієї мови, якою ми розмовляємо, пишемо , читаємо. У світі існує близько шести тисяч мов і три тисячі з них писемної мови, а решта мов іще не мають свого письма. Мову забороняли, нищили. Але вона стала ще сильнішою, яскравішою. Бо її носієм є народ - волелюбний, талановитий, доброзичливий. Такими словами розпочала свято вчителька української мови і літератури ЗШ І-ІІІ ст. №1 Соловей Н. З.


 В святі взяли участь діти молодших класів. Звучала літературно – музична композиція у виконанні учнів 4-Б класу, кл. керівник Дудник С.А. Перша частина свята була присвячена українській пісні – пісенний вернісаж  «Співає сонячні пісні уся моя країна». Український народ працелюбний і дуже любить співати. Співають, коли їм сумно, тоді звучать сумні пісні. Співають, коли працюють, тоді звучить весела пісня, що звеселяє їхню працю. Українська народна пісня. Вона, як сльоза, очищає душу. Пісня, як свята молитва. Народна пісня цілюща, як материнське молоко. бо живе у ній наш родовід, в ній живе наша прекрасна Україна. Такими словами возвеличували пісню учасники свята, діти, які були одягнуті в українську форму і з синьо – жовтими стрічками в руках. У їх виконанні звучали пісні про родину, про Україну: «Зеленеє жито зелене» (укр. нар. пісня), «Лише в нас на Україні»( сл. і муз. М. Янченка), «Я українець» (сл. А.Загребельного, муз. А.Салогуба) та багато інших пісень.
















  Друга частина свята була присвячена українській мові. Діти розповідали вірші про мову, читали легенди, співали пісні про солов’їну, барвінкову, колосисту, багату, неповторну і крилату українську рідну мову.


«Там, де живе українська мова, там живе український народ» під такою назвою працівники районної бібліотеки для дітей провели коментований перегляд літератури. 

понеділок, 22 лютого 2016 р.

«Прозора й чиста як гірська вода – то України мова барвінкова» - поетичний диліжанс.


Українська мова - це безмежний океан. Вона мелодійна, як пісня солов'їна. Наша мова прекрасна і барвиста, наче дощова веселка. Не можна ходити по рідній землі, не зачаруючись виплеканою народом у віках рідною мовою. Тому, щорічно, 21-го лютого ми відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Це свято саме тієї мови, якою ми розмовляємо, пишемо, читаємо.
Гостями заходу були учні 1-А та 1-Б класу  (учасники клубу «Дітки-Смайлики») зі своїми класними керівниками Богославець Н.М та Жуковською С.М. Маленькі українці прийшли у яскравих вишитих сорочках.


Ведучими поетичного вечора були студентки ІІ-бібліотечного курсу Белоус Діана та Колеснік Вікторія.  Вони розповідали діткам про рідну мову. Учні виявились дуже активними та доповнили захід виразним читанням віршів.














Україна – край пісенний. Через пісню до нас приходить історія мудрого мужнього українського народу. Пісня – душа народу, завжди з нами і в горі, і в радості.
 Звідки взялася пісня юним смайличатам розповіла бібліотекар Мельник Ю. Л.  А юні артисти ансамблю «Домісолька» (кер. В. Сліденко) виконали українські пісні «Подоляночка» та «Не сумуй моя Вкраїно».



Любов українського народу до своєї мови знайшла відображення у загадках, прислів'ях, приказках про рідну мову. Тому ведучі вирішили не тільки розважити учнів, але й перевірити їхні знання української мови. Дітки із захватом відгадували загадки, розповідали прислів’я та приказки.



На завершення свята за свою активність діти отримали винагороду – мультфільми, які підготувала їм бібліотекар Штогріна Л.Г.