вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Нескорена моя Україна!

До Дня Захисника Вітчизни в районному будинку культури відбулося вшанування наших доблесних захисників. Дитяча районна бібліотека у фойє БК представила книжкову виставку"Нескорена моя Україна".  На святковій сцені будинку культури артисти Тульчинщини вітали всіх присутніх зі святом.





«Захисник Вітчизни - гордість народу, відвага, мужність, честь».


         
День захисника України – свято , що відзначається в Україні 14 жовтня у день Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва. Свято встановлене 14 жовтня 2014 року указом Президента України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння  дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.
          З метою формування національно – патріотичного виховання молоді та розуміння в учнів таких понять як «єдність» і «цілісність», «герой» і «патріот» держави, громадські якості,  почуття поваги до захисників Вітчизни, виховувати справжніх патріотів держави для членів клубу «Патріот» - учнів 9-Б класу ЗШ №1 , кл. кер. Поплавський О.В., гол. клубу бібліотекар Штогріна Л.Г. було проведено виховну годину : «Захисник Вітчизни – гордість народу, відвага, мужність, честь».



 


 На зустріч з членами клубу був запрошений бувший військовий комісар Нікітін О.М., який розповів дітям про останні події на Сході України, розповів про свого сина, який там воює і показав його бронежилет і чим він оснащений (бойова граната, магазини для снарядів, аптечка, фляга) каску, зброю,  голубий .бірет десантника спецпідрозділу.  Діти уважно слухали, як потрібно швидко і вірно надавати першу медичну допомогу на полі бою.



         Сорокова Л.М. зав . бібліотекою ознайомила дітей з книжковою виставкою – інсталяцією «Нескорена моя Україна», розділи якої  присвячені патріотичному вихованню молоді, починаючи з часів гетьманської доби до подій на Майдані та в зоні АТО.
         Дітям було запропоновано подивитися фільм про героя Майдану та АТО Харченка Віталія «Україна потребує захисту». І на закінчення діти приміряли бронежилет, каску, роздивлялися зброю і на згадку зробили фото.




 


вівторок, 11 жовтня 2016 р.

Всесвітній день захисту тварин

      Всесвітній день тварин , або Всесвітній день захисту тварин, що відзначається у всьому світі щорічно, був заснований на Міжнародному конгресі прихильників руху на захист природи, що проходив в 1931 році у Флоренції (Італія), і покликаний звернути увагу людства на проблеми інших мешканців планети.
      Саме Дню тварин було присвячено захід «Якби тварини вміли говорити»  з членами клубу «Смайлик», учнями 2-Б класу Тульчинської  школи – гімназії № 3, кл.кер Жуковська С.М.  Бібліотекар читального залу Мельник Ю.Л. провела для дітей бесіду про тварин. В ігровій формі діти дізнавались багато цікавого про тварин, відгадували загадки, приймали участь у вікторині, розповідали про своїх домашніх улюбленців тощо. А ще бібліотекар  заготовила для дітей розмальовки тварин, які діти старанно і залюбки розмальовували.









      До дня захисту тварин в бібліотеці оформлено ілюстративну  книжкову виставку «Вухо, лапо - хвіст». Маленькі користувачі з цікавістю знайомляться з такими розділами книжкової виставки: «Цікавинки живої природи»: «Твої четверолапі друзі»; «Цікаве,дивне,незвичне»; «Цікаві факти про життя домашніх тварин».


      І на закінчення заходу діти переглянули мультфільм про лісових тварин.



вівторок, 4 жовтня 2016 р.

Всеукраїнський день бібліотек



Щорічно 30 вересня в нашій країні відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Вже стало традицією, щорічно в останній тиждень вересня, проводити тиждень популяризації бібліотек. В районній бібліотеці для дітей протягом тижня діяла книжкова виставка"Бібліотека - відкритий світ читання".  В цей період кипить робота в бібліотеці для дітей, адже протягом тижня проходять екскурсії до бібліотеки під назвою"Там де живе мудрість". 
Бібліотекарі загальноосвітніх шкіл, разом з класними керівниками приводять своїх учнів, щоб познайомити їх з бібілотекою. 
Працівники дитячої бібліотеки знайомили школярів з фондом, з новинками літератури, організовували літературні ігри та вікторини.
Особливо це було цікаво для першокласників, адже вони відкрили для себе безмежний світ цікавих та яскравих книжок і журналів. 
Для них проводився бібліотечний урок на тему: "Перший крок у світ книжок". 


























Наші постійні читачі дітки ЗШ №1  , члени клубу "Барвінок " привітали нас зі святом , та подарували квіти.А ми пригостили їх смачним тортиком.




«Бабин Яр: без права на забуття».

Коментований перегляд літератури «Бабин Яр: без права на забуття».

75 років тому, наприкінці вересня – початку жовтня 1941 року, на колишній київській околиці у Бабиному Яру фашистами було розстріляно сотні тисяч людей, головним чином євреїв. Але і пізніше саме сюди, у Бабин Яр, привозили на страту – людей різних національностей, військових і цивільних.  Загибель єврейського населення  стала  частиною загальної трагедії, яку пережив увесь багатонаціональний народ України.
Після Другої світової війни назва київського яру стала символом людської трагедії.  Як  в Україні, так і в світі  Бабин Яр  не тільки географічна назва, це одна  з трагічних адрес масових розстрілів часів Другої світової війни.
До Дня пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру,  на виконання Указу Президента України  «Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру» районна бібліотека для дітей оформила перегляд літератури «Бабин Яр: без права на забуття» з метою вшанування пам’яті жертв Холокосту та ознайомлення користувачів з найстрашнішою сторінкою другої світової війни. Тут представлені прозові та поетичні твори, періодичні видання що розкривають тему трагедії Бабиного Яру .







Учні 8–А класу ЗШ №1  уважно слухали розповідь  бібліотекаря Штогріної Л.Г., яка розповіла про трагедію Бабиного Яру і познайомила з літературою з даної тематики.