середу, 23 листопада 2016 р.

МАРШ МІЛЬЙОНІВ НЕ СПИНИТЬ...

Саме під такою назвою в районній бібліотеці для дітей відбувся вечір – реквієм приурочений третій річниці революції Гідності і Свободи, який підготували учні 9-Б класу ЗШ №1 разом з класним керівником Басистою Т.А.


         З вступним словом перед присутніми виступила бібліотекар Штогріна  Л.Г. та надала слово учням. Страшні слова правди, які розповідали діти про Майдан, переплелися з моторошними кадрами на екрані, не залишивши нікого байдужим в залі. Пісня «Плине кача по Тисині», яка прозвучала, підняла всіх глядачів в залі, а фотографії Небесної Сотні, які демонструвались на екрані, викликали сльози на очах усіх присутніх.












         Запрошені на зустріч активні учасники Майдану в місті Києві  та Тульчині Угріна Л.І. та Мельник Л.М. поділилися спогадами про події тих часів, розповіли про волонтерську та громадську діяльність. 





Учасник АТО та Майдану, який нещодавно повернувся з війни Фіголь Олександр Васильович розповів про Майдан 2004 та 2013 років, на яких він був активним учасником, а після пішов добровольцем в зону АТО, де прослужив більше року. Планує трохи відпочити та знову повернутися до своїх побратимів.




         Учасники зразкового ансамблю «Домісолька» (кер. Сліденко В.І.) подарували всім присутнім пісні «Молитва про Україну та «Ми просимо миру». На завершення заходу учні 9-Б класу ЗШ №1 подарували квіти запрошеним та передали  продуктові подарунки та малюнки бійцям в зону АТО та військовий шпиталь та сфотографувалися.

















Перегляд літератури «Марш мільйонів не спинить…» підготували працівники районної бібліотеки для дітей.

Сорокова Л.М зав. районною бібліотекою для дітей.

пʼятницю, 11 листопада 2016 р.

Рідна мова моя пелюсткова, ти у серці народу живеш

         Українська мова. Вона нам рідна як мати й тато,як земля, на якій зростаємо. Без мови нема народу. Ми пишаємося з  того, що маємо таку  солов’їну мову. І хоч як намагалися її знищити, принизити, вона звучала і звучить з уст нашого народу.
         Щорічно 9 листопада у нашій країні відзначається День української писемності та мови. В цей день до районної бібліотеки для дітей завітали учні ЗШ №1 2-В і З-Б класів, кл. керівник Алпатова Т.Л. Бліденко О.О., Жмуд Т.М. Бібліотекар Березенкова Л.В. розповіла дітям про те, що день української писемності і мови   був встановлений в 1997 році і відзначається на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. В останні роки в цей день по всій Україні дорослі та діти приймають участь в написанні диктантів. З нагоди  цього свята, в районній бібліотеці для дітей  оформлено тематичний перегляд літератури «Рідна мова моя пелюсткова, ти у серці народу живеш». Представлена література знайомить читачів із сторінками історії виникнення, походження і розвиток української писемності та мови, її місце серед інших слов’янських мов.




   Любові до рідної мови, до рідного слова була присвячена мовна конкурсна програма «Мова українська, гордосте моя», яку підготувала і провела бібліотекар Ніцак В.П., яка складалася з п’яти розділів:
- «Допиши віршик»
- «Лабіринт мудрословів»
- «Дивосвіт запитань»
- «Загадки про мову»
- «Казкові перегони».
         Діти з задоволенням  розгадували загадки, промовляли скоромовки, згадували прикметники, прислів’я про мову та слово, українські казки. А ще з захопленням, жваво і дружно приймали участь у багатьох конкурсах: «Впізнай букву», «Продовжи вірш», «Юні перекладачі», «Шифрувальники» та інших, у яких учні показали себе знатними знавцями рідної мови. 




    В кінці заходу діти переглянули відомі українські мультфільми «Колосок», «Лис Микита» та ін.