четвер, 10 березня 2016 р.

Чарівне слово Кобзаря!

Є в історії світової культури особистості, чия велич визначається не тільки їхньою літературною спадщиною, а й всією сукупністю творчої та суспільної діяльності, самою символічністю їхнього буття. Таким був Тарас Григорович Шевченко – велика і невмируща слава українського народу.
У цей день минає 202 роки від дня народження національного пророка, невмирущого генія слова, народного поета, художника.
Ми називаємо його ще апостолом правди і свободи, нескореним борцем за волю України.
Великий Кобзар пов’язав своє недовге життя з долею України, яка постала перед ним поневоленою і сплюндрованою. Він виступив із пристрасним, закличним словом на її захист, спонукав народ до боротьби за волю, залишив своїм «живим і ненародженим землякам» пророчі життєві дороговкази.Народ  їх свято дотримується, коли виходить  на Майдан, аби здійснити Революцію гідності, Революцію совісті, Революцію вільного духу.
Нинішній день його народження має водночас світлу і трагічну барву. Україна переживає зараз, мабуть, найдраматичніший період за всі роки незалежності. Політичне протистояння на Євромайдані вилилося у численні людські жертви. На вівтар нашої всенародної перемоги покладено життя Героїв Небесної Сотні, на Сході гинуть люди захищаючи Україну від ворога.
У таку драматичну годину новітньої історії України ми повинні бути надзвичайно мужні і виважені, стійкі й послідовні. А ще твердо впевнені і наснажені тим Тарасовим словом-заповітом, яке він прорік до нас:
І на оновленій землі 
Врага не буде, супостата, 
А буде син, і буде мати, 
І будуть люде на землі.
В Тульчинській районній бібліотеці для дітей  відбулися Шевченківські дні : вікторини, уроки поезії, читання віршів дітей молодших класів ЗШ № 3, коментовані перегляди літератури.










Немає коментарів:

Дописати коментар