середу, 23 січня 2019 р.

Україна: соборна, вільна, сильна!


      22 січня 2019 Україна відзначає 100-й ювілей підписання "Акту Злуки"  День Соборності України відзначається щорічно 22 січня. Свято приорочене до знаменної дати 1919 року, коли було проголошено Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної республіки (ЗУНР).
    Соборність землі України – духовне єднання всіх територій, які історично належали нашому народові, єдність і цілісність загальної території України, недоторканність її кордонів.
        Соборність української державності означає, що Україна має свою єдину національну державу, яку створює сам народ, як вільну, суверенну, демократичну, правову і соціальну.
    Від часів роздробленості Київської Русі ідея Соборності стала однією з запорук збереження української державності та національного самоусвідомлення. Володимир Великий і Ярослав МудрийВолодимир Мономах і Ярослав ОсмомислРоман Мстиславич і Данило ГалицькийБогдан Хмельницький і Іван ВиговськийПетро Дорошенко і Іван Мазепа у різні часи і за різних історичних обставин намагалися втілювати цю ідею у життя. 
     Навіть у часи поділу між чужинними державами українці завжди вірили у національне об’єднання. Доказом цього є подвижницька діяльність "Руської трійці" й Головної Руської Ради у Львові, творчість Юліана Бачинського і Миколи Міхновського, які переконливо обґрунтовували потребу здобуття політичної незалежності України на всьому просторі української етнічної території.
    Сорокова Л.М. провела історичний екскурс для студентів Тульчинського коледжу культури. А також був проведений коментований огляд літератути на тему: "День Соборності на відстані часу".


                         

                



Немає коментарів:

Дописати коментар