пʼятницю, 14 лютого 2014 р.

Афганістан – моя кривава рана»



Під такою назвою в районній бібліотеці для дітей  з учнями 7 – б класу ЗШ І - ІІІ ст. № 1 (кл. керівник  Стахурська Н.П.)  було проведено урок патріотизму, метою якого було згадати воїнів – інтернаціоналістів, які загинули в Афганській війні.

На зустріч з молодим поколінням завітали  ветерани – афганці, учасники бойових дій в Афганістані.  Літвінов Петро Васильович,  Осипенко Михайло Васильович, старші прапорщики.

З вступним словом до присутніх звернулася зав. районною бібліотекою для дітей Сорокова Л.М. Вона сказала, що 15 лютого минає 25 років з дня закінчення війни в Афганістані. Але ця війна назавжди залишиться болем у серці нашого народу. В грудні 1979 року Радянські війська були введені в Афганістан для виконання інтернаціонального обов’язку. Для тисяч радянських солдат, їхніх батьків, матерів, братів, сестер розпочалася жорстока, кривава війна в Афганістані. Потрапивши на афганську землю, мужні воїни - інтернаціоналісти всім серцем прийняли її біль, як свій, і до останнього подиху захищали інтереси її багатостраждального народу. Скільки  смертей і горя вона принесла за 10 років. 160 тисячам наших земляків прийшлось пройти ці випробування. 3380 з них  повернулися додому в цинових гробах. 12 тисяч залишилися інвалідами, понад 100 тисяч живуть і житимуть з невиліковними хворобами. Сивіли від горя батьки і матері, ховаючи своїх дітей, сиротіли діти, вдовами ставали жінки у мирний час.

Ведучі – практиканти, студенти училища культури: Коваль Т., Юзько В., Пешеходова І., Бондар Г. читали вірші, присвячені воїнам – афганцям.

Науковий працівник  краєзнавчого музею Луценко Г.В. розповіла про героїзм і мужність наших воїнів - інтернаціоналістів, наших земляків: Степанюка О., Андріїшина І., Подоляна О., які загинули зовсім молодими під час виконання інтернаціонального обов’язку на території  республіки Афганістан.
 Своїми спогадами про Афганську війну поділилися ветерани – афганці Петро Васильович Літвінов і Осипенко Михайло Васильович. Діти  уважно слухали розповіді про те, що прийшлося пережити  цим воїнам у цій війні.

 А іще діти мали змогу переглянути слайди про афганську війну, послухати пісні «Журавлі», «Офіцери».
 І на закінчення учень 7-Б класу Грачов Владислав прочитав вірш «Подяка», який він сам написав і присвятив його ветеранам – афганцям. Дівчатка привітали ветеранів квітами. І на згадку діти сфотографувалися з воїнами – афганцями.




                                                                        Бібліотекар І кат. Ніцак В.П.

Немає коментарів:

Дописати коментар