пʼятницю, 18 березня 2016 р.

Лялька-мотанка - оберіг наших душ.



Лялька-мотанка – давня українська народна лялька, символ жіночої мудрості та зв’язок між поколіннями. Існують припущення, що це одна із найдревніших іграшок і сакральних (священних) істот нашого народу, а її вік сягає близько 5 тис. років. Є також думки, що українські ляльки унікальні, бо вони з'явилися ще тисячі років тому і могли існувати ще за доби Трипілля! Цю думку поділяють не всі знавці народної ляльки, але все ж, деякими рисами виокремлюють українську народну вузлову ляльку від ляльок інших народів, наприклад, від російських лялечок: кубишок, зерновушок, подорожниць, желанниць та ін. Причому виникнення вузлової ляльки пов`язують з Середньою Наддніпрянщиною, бо саме тут, на думку дослідника О.Найдена, виникла ігрова "кукла", про яку є згадки вже на початку ХХ ст., яку пізніше нарекли мотанкою.


Якщо не зважати на обрядові та магічні властивості ляльки, бо це є всього лиш припущення, з приводу якого давно ведеться полеміка між відомими етнографами, слід згадати про те, чому ж з`явилася мотанка на світ. А її появу пов`язують з потребою елементарної забавки для дитини. На той час, коли мама змушена була трудитися, вона вручала своєму чаду в рученята щось подібне до ляльки, причому в голівку міг вмотуватися ще й шматочок хліба, який дитина могла час від часу смоктати.



Ось таке земне походження ляльки більш ймовірне, але все ж, нам іноді дуже хочеться дива, тому ляльку наділили магічною силою і часто називають родинним оберегом. Для більшої магічності кожен окремий елемент ляльки якось пояснюють. Причому, пояснення ці у кожному регіоні України звучать по різному, залежно від місцевих традицій та обрядів.











Ось і в нашій бібліотеці відбувся майстер - клас по виготовленню ляльки-мотанки, учнями молодших класів ЗШ №1 (вчителька Орел І. Л.) Бібліотекарі Штогріна Л.Г. Березенкова Л.В. Ніцак В. П. виготовили різні ляльки, це і Трипільська лялька, Коляда, Горобинка, Бабуся з характером, ляльки з кукурудзи та лози, та кожна розповіла діткам про свою ляльку. 



























Ніцак В.П. розповіла про походження ляльки-мотанки, історію її виникнення , та показала першу ляльку з лоз та кукурудзи, Лариса Віналіївна Березенкова  про Трипільську ляльку, та ляльку з ниток, Штогріна Л.Г. про ляльку Коляду, Горобинку, Бабусю з характером.. 


А потім діти з задоволенням виготовили ляльку-оберіг  з ниток. Кожна лялька була неповторна . Їх дітки понесли додому для своїх меньших сестричок і братиків.



































На завершення дітки сфотографувалися з своїми ляльками-мотанками.











Немає коментарів:

Дописати коментар