суботу, 13 січня 2018 р.

«Колядують зорі на Різдво Христове»

12  січня, напередодні Нового року за старим стилем, в теплій, затишній читальній залі районної бібліотеки для дітей відбувся різдвяно – новорічний передзвін. До бібліотеки завітали діти разом зі своїми бабусями, а також бібліотечні працівники з дорослої бібліотеки.




У нас, в Україні, магія Різдвяних днів нерозривно пов'язана з численними традиціями, серед яких одне з  найважливіших місць займають колядки та різноманітні святкові віншування. Коляда, переходячи з покоління в покоління, є отим чистим джерелом, яке наповнює людські серця щедрістю і добротою, тим самим наближаючи їх до Бога. Завідувачка районною бібліотекою для дітей

Сорокова Л.М. розповіла про  цикл зимових свят: найяскравіші православні свята січня, як їх святкували наші діди, прадіди. Посеред кімнати на святий вечір ставили прикрашений стіл з  головними стравами. «Ось кладу головку часнику на кути стола, щоб ми трималися разом, як ті зубці часнику, щоб усе зло обминало нашу хату. Стоїть кутя, щоб рідня була до пуття, нікого не цуралась, додому верталась, звичаї наші знала, гарно їх шанувала». Дізналися гості і про свято Маланки і Василя, і про свято Водохреща.

  
                                     

 У виконанні дітей дзвінкоголосо лунали колядки і щедрівки,засівалки. Колядувальників і щедрувальників бібліотекарі пригостили солодощами. Разом з дітьми колядували і щедрували дорослі. Всі учасники заходу віртуально переглянули колядки і щедрівки  у виконанні відомих українських хорів та артистів. 

Діти ознайомилися з переглядом літератури «Співай коляду, Україно моя».


Немає коментарів:

Дописати коментар