Свято Масляної здавна пов’язувалося із весняним пробудженням природи. Після прийняття християнства православна церква включила його до свого календаря.
Таким чином, масляний тиждень стали святкувати за тиждень до Великого посту (припадає на лютий-березень). Масляна, порівняно з іншими язичницькими святами, практично не зазнала християнських впливів і залишилася часом веселого дозвілля з елементами давніх ритуалів.
В Україні комплекс звичаїв Масляної не отримав особливого розвитку. Тут не зафіксований карнавальний ритуал спалення опудала, слабко представлені масляничні пісні, добре відомі дослідникам за етнографічними матеріалами із центральноросійських областей.
Втім, українці так само, як і інші слов’яни, каталися у цей день на конях, ходили в гості, влаштовували в складчину веселі застілля, готували вареники, млинці, пригощалися горілкою. Тиждень перед Масляною називали «всеїдним», оскільки протягом цього часу церковний статут дозволяв їсти скромні продукти. У деяких місцевостях перший день Масляної називали «ніжкові заговини», що пов’язано із звичаєм готувати в цей день холодець із свинячих ніжок.
А до нашої бібліотеки на свято завітали учні ЗШ № 3 2 Б класу разом з вчителькою Мукоїд К.І. та Олійник Г.В. Березенкова Л.В. провела екскурс по бібліотеці , відвідали інтернет-центр, та краєзнавчий відділ. Ніцак В.П. розповіла про традиційну страву - млинці. А потім діток чекав запашний чай, млинці з медом та варенням, цукерки та печиво, якими пригостили бібліотекарі та Галина Василівна.
Немає коментарів:
Дописати коментар