понеділок, 17 грудня 2012 р.

Андрїївські вечорниці


Андріївські вечорниці
Цікавим було життя на Україні в минулому з його прекрасними звичаями і обрядами, з його співучими дівчатами і парубками.
Узимку, коли завершувалися роботи у полі: частішали парубочо-дівочі гуляння. У різних місцевостях їх відзначали по-різному. А ще з цим святом пов’язана значна кількість різноманітних звичаїв, обрядів  і повір’їв, а також ворожіння, ритуальне кусання калити. Це свято припадає на найбільш темний період року. Люди намагалися допомогти сонцю розгорітися, калита ж символізувала  сонце. Від свята віє чарівною язичницькою стихією. Ось і ми зазирнемо у НВК  гімназію №3 і довідаємось, як проходило це свято, яке підготували учні 10Б класу з класним керівником Клименко Л.В., та бібліотекарем районної бібліотеки для дітей Штогріною Л.Г..
Українські вечорниці                         Просим всіх у нашу хату
Починаєм вже не раз                        Превелику, пребагату
Хай і сміх і пісня ллється                     Під зірниці до зірниці
В серці кожного із нас.                      Хай лунають вечорниці.



Саме такими словами розпочали свято ведучі Штогріна Ганна та Голда Олег. На святково прикрашеній рушниками сцені  стоїть тин з глечиками, на задньому плані засніжена хата, в центрі  великий стіл з безліччю наїдків та напоїв, тут і вареники зі сметаною, пироги , пампушки, пряники, узвар, квас - все для гостей. Гарно підготувалася до вечорниць господиня , яку майстерно зіграла Підопригора  Богдана. 





Ось і почалися вечорниці, дівчата – Клименко Влада, Сторчак  Олена, Гуменюк Аліна, Ніколенко Олена, Кучер Марина на чолі з отаманкою – Штогріною Ганною весело жартуючи зустрічають хлопців і починається дійство. 

Дівчата ворожать на сужених, годують хлопців варениками, пісні співають, танцюють та й не забули гостей у залі почастувати смачними пирогами, варениками, пряниками.





Майстерно зі своїми ролями упоралися хлопці – Наляжний Володимир, Кривошея Василь, Олег  Голда,  Яворський  Вадим ,Корнак Владислав,Огарков Максим.



Завітав на вечорниці пан Калитинський , закликав усіх дівчат та парубків калиту кусати. «А наша калита та й з маком і медом, її вміло відкусити кожному треба.»

Ой весело на вечорницях, додому іти не хочеться , а вже пора.
От поволі затихають наші вечорниці
Не забудьте ви дорогу у нашу світлицю
Хай любов і щире слово душу вам зігріє
Пам’ятайте ,вечорниці в ніч на Андрія.




2 коментарі: