пʼятницю, 11 листопада 2016 р.

Рідна мова моя пелюсткова, ти у серці народу живеш

         Українська мова. Вона нам рідна як мати й тато,як земля, на якій зростаємо. Без мови нема народу. Ми пишаємося з  того, що маємо таку  солов’їну мову. І хоч як намагалися її знищити, принизити, вона звучала і звучить з уст нашого народу.
         Щорічно 9 листопада у нашій країні відзначається День української писемності та мови. В цей день до районної бібліотеки для дітей завітали учні ЗШ №1 2-В і З-Б класів, кл. керівник Алпатова Т.Л. Бліденко О.О., Жмуд Т.М. Бібліотекар Березенкова Л.В. розповіла дітям про те, що день української писемності і мови   був встановлений в 1997 році і відзначається на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. В останні роки в цей день по всій Україні дорослі та діти приймають участь в написанні диктантів. З нагоди  цього свята, в районній бібліотеці для дітей  оформлено тематичний перегляд літератури «Рідна мова моя пелюсткова, ти у серці народу живеш». Представлена література знайомить читачів із сторінками історії виникнення, походження і розвиток української писемності та мови, її місце серед інших слов’янських мов.




   Любові до рідної мови, до рідного слова була присвячена мовна конкурсна програма «Мова українська, гордосте моя», яку підготувала і провела бібліотекар Ніцак В.П., яка складалася з п’яти розділів:
- «Допиши віршик»
- «Лабіринт мудрословів»
- «Дивосвіт запитань»
- «Загадки про мову»
- «Казкові перегони».
         Діти з задоволенням  розгадували загадки, промовляли скоромовки, згадували прикметники, прислів’я про мову та слово, українські казки. А ще з захопленням, жваво і дружно приймали участь у багатьох конкурсах: «Впізнай букву», «Продовжи вірш», «Юні перекладачі», «Шифрувальники» та інших, у яких учні показали себе знатними знавцями рідної мови. 




    В кінці заходу діти переглянули відомі українські мультфільми «Колосок», «Лис Микита» та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар