вівторок, 28 листопада 2017 р.

Голодний рік, як чорна птиця над краєм змореним літав.

Мільйони людей, які загинули  у 1932-1933 роках голодною смертю, не можуть безслідно розчинитися у часі і просторі. Про них пам’ятатимуть ті, хто вижив, їх діти та онуки. Ми не маємо права забувати все це.
До Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, присвяченому 80-річчю цієї страшної події на Україні Тульчинська районна бібліотека для дітей підготувала і провела віртуально – поминальний екскурс історичної правди про трагічну сторінку голодомору і політичних репресій.  Учасниками заходу були  учні  6 класу школи – ліцею разом  з класним керівником Кузик Наталією Василівною.
Зав. районною бібліотекою для дітей Сорокова Л.М. коротко зупинилась на історії голоду в Україні в 32-33 роках. Вона звернула увагу дітей на те, що голодомор став національною катастрофою українського народу. Було винищено серце українського етносу – селянство, яке століттями зберігало і примножувало генетичну пам'ять поколінь, плекало вогник національного духу. На території країни не було військових дій, але це була справжня війна. Війна людини з голодом. Війна за власне життя. Рахунок загиблих йшов  на мільйони.
2005 року Україна на державному рівні зробила перший крок до вшанування та увіковічнення памяті всіх загиблих у ці чорні роки.  А в 2006 році Верховна Рада прийняла закон, яким Голодомор визнано геноцидом українського народу.
















Сівробітник Тульчинського краєзнавчого музею Луценко  Г. В., розповіла дітям про ті трагічні і страшні дні голодомору, який торкнувся кожного села, кожного міста України.  З розповіді діти дізналися, що в людей забирали все до зернини, дорослі і діти пухли від голоду і помирали, не зважаючи на те, що врожай зерна був непоганий. Вона розповіла також про голодомор в нашому місті і в селах Тульчинського району. Зачитувала окремі факти із розповідей очевидців цієї трагедії. Зокрема, очевидців – жителів сіл: Тиманівки, Кинашева, Одаї, Білоусівки та інших сіл. Розповіла про випадки канібальства по селах. Діти дуже уважно слухали розповідь Галини Володимирівни, а також ділились своїми розповідями про ті страшні роки голодомору, про що їм розповідали їх бабусі і дідусі. 


Діти  прослухали пісню «Свіча» у виконанні Оксани Білозір на фоні якої  було показано окремі фрагменти голодомору. Працівники бібліотеки підготували і провели коментований перегляд літератури «Забуттю не підлягає».











Завданням нашого заходу було – донести до дітей матеріали, документи, факти на відзначення історичної події – Голодомору, висловити гірку правду про те, через які страждання пройшов наш народ. І цим самим виховувати дітей патріотами своєї країни. На закінчення заходу класний керівник Кузик Н.В.  подякувала працівникам бібліотеки і співробітнику краєзнавчого музею Луценко Г.В. за цікавий змістовний захід.  На пам’ять було зроблено колективне фото.

Немає коментарів:

Дописати коментар