четвер, 7 лютого 2013 р.

Сім чудес Вінничини


Сім чудес Вінничини

В рамках проекту «Сім чудес Вінничини» розпочатого в минулому році ми продовжили віртуальну бібліоподорож  по визначних місцях Вінничини.
Чергове  засідання клубу «Червоні вітрила» який діє спільно з  учнями 8Б класу ЗШ №1
1-3 ступенів було присвячене  Свято-Усікновенському скельному чоловічому  монастирю.
Тому наша  віртуальна бібліомандрівка  пролягла скелястими берегами Дністра, крутими схилами , та долинами с. Лядова  Могилів-Подільського району. Околиці с. Лядова належать до унікальних природніх об’єктів Середнього Подністров’я.
      Свято-Усікновенський скельний чоловічий монастир — розташований на скельній терасі 90-метрової гори, що височіє над Дністром на його лівому березі, біля села Лядова.
        За переказом, заснований 1013 року святим Антонієм Печерським, який вертався з Афону й Царгороду до Києва. Він нібито сам собі вирубав у скелі келію, яка й досі носить його ім'я
(це місце є особливо шанованим у монастирі; його зовнішній вигляд залишається незмінним протягом останнього тисячоліття). 
       В пам'ять про нього в монастирі є також «Антонієве джерело».
Сьогодні - це печерний православний діючий чоловічий монастир. Розташований на південній околиці села, на крутому спускові вузькою стежкою у зарослях узвишшя на стометровій висоті прямовисної крейдової скелі. Найдавніший в області архітектурний пам’ятник XI-XIXст., форпост православ’я на південному заході нашої держави.

Роботи з реставрації та відновлення об’єкту продовжуються. Триває підготовка до відзначення тисячоліття пам’ятки, яке ми будемо відзначати в цьому році.








Діти з цікавістю слухали розповідь Штогріної Людмили – бібліотекаря дитячої бібліотеки, та переглянули фільм .

Немає коментарів:

Дописати коментар