Урок
народознавства «Варись, варись борщику»
Відбулося
чергове засідання клубу «Барвінок» (учні 1 –Б класу ЗШ №1, кл. кер. З.О.Чеперната). Розпочала засідання голова клубу, бібліотекар
дитячої бібліотеки В.П. Ніцак. Вона розповіла дітям, як варили борщ в давнину наші пращури, і було
відомо що одна і та ж страва в різні частини доби та в різні пори року по –
різному засвоювалася організмом. Їжа – джерело енергії, але наше населення
більше вибирає за смаком, а не за користю для здоров’я. Пращури усвідомили, що
крупи та зерно є початком національної страви, а королем української кухні є борщ. На даний час нараховується до
30 рецептів борщу. Найбільш розповсюдженим на Україні був червоний борщ. В
народі казали : «Борщ та капуста – в хаті
не пусто». В тяжкі часи в борщ
клали лободу, кропиву та інші трави, все залежало від достатку родини. У
вигляді гри «Звари борщ» бібліотекар Березенкова Л.В. «
варила» з дітьми весняний, зелений борщ, та провела конкурс загадок, які інгредиєнти
потрібні для того, щоб зварити зелений борщ. За допомогою прислів’їв і загадок бібліотекар Штогріна Л.Г. «варила» з дітьми червоний борщ, цей борщ в
різні пори року був і є універсальним.
Працівники бібліотеки порекомендували дітям щоденно їсти борщі, адже в них
багато вітамінів, які необхідні для їх молодого організму. І на закінчення
заходу було прочитано такий віршик:
Бувайте здорові і нас не судіть
Прийдете додому і мамі борщу наваріть
Бажаємо вам щиро, щоб ви про це знали
Борщі з пампушками, щоб вас не минали.
Немає коментарів:
Дописати коментар