пʼятниця, 23 травня 2014 р.

«Варись, варись борщику»

Урок народознавства «Варись, варись борщику»
Відбулося чергове засідання клубу «Барвінок» (учні 1 –Б класу  ЗШ №1, кл. кер. З.О.Чеперната).  Розпочала засідання голова клубу, бібліотекар дитячої бібліотеки В.П. Ніцак. Вона розповіла дітям,  як варили борщ в давнину наші пращури, і було відомо що одна і та ж страва в різні частини доби та в різні пори року по – різному засвоювалася організмом. Їжа – джерело енергії, але наше населення більше вибирає за смаком, а не за користю для здоров’я. Пращури усвідомили, що крупи та зерно є початком національної страви, а королем української  кухні є борщ. На даний час нараховується до 30 рецептів борщу. Найбільш розповсюдженим на Україні був червоний борщ. В народі казали : «Борщ та капуста – в хаті  не пусто».  В тяжкі часи в борщ клали лободу, кропиву та інші трави, все залежало від достатку родини. У вигляді  гри  «Звари борщ» бібліотекар Березенкова Л.В. « варила» з дітьми весняний, зелений борщ, та провела конкурс загадок, які інгредиєнти потрібні для того, щоб зварити зелений борщ. За допомогою  прислів’їв і загадок бібліотекар  Штогріна Л.Г.  «варила» з дітьми червоний борщ, цей борщ в різні  пори року був і є універсальним. Працівники бібліотеки порекомендували дітям щоденно їсти борщі, адже в них багато вітамінів, які необхідні для їх молодого організму. І на закінчення заходу було прочитано такий віршик:    
Бувайте здорові і нас не судіть
Прийдете додому і мамі борщу наваріть
Бажаємо вам щиро, щоб ви про це знали

Борщі з пампушками, щоб вас не минали.







Немає коментарів:

Дописати коментар