середу, 24 лютого 2016 р.

Відкрий, о рідна мово, свої скарбниці золоті.

Українська мова – барвистий килим самоцвітів, що віками ткали генії нації і прості люди, які називають себе українцями. Кожне слово в ній – коштовний камінь з десятками граней. Наша мова – це криниця духовності і моралі, дзеркало українського менталітету, доброти, душевності, щирості.. Тому, щорічно, 21 лютого ми відзначаємо  Міжнародний день рідної мови. Це свято тієї мови, якою ми розмовляємо, пишемо , читаємо. У світі існує близько шести тисяч мов і три тисячі з них писемної мови, а решта мов іще не мають свого письма. Мову забороняли, нищили. Але вона стала ще сильнішою, яскравішою. Бо її носієм є народ - волелюбний, талановитий, доброзичливий. Такими словами розпочала свято вчителька української мови і літератури ЗШ І-ІІІ ст. №1 Соловей Н. З.


 В святі взяли участь діти молодших класів. Звучала літературно – музична композиція у виконанні учнів 4-Б класу, кл. керівник Дудник С.А. Перша частина свята була присвячена українській пісні – пісенний вернісаж  «Співає сонячні пісні уся моя країна». Український народ працелюбний і дуже любить співати. Співають, коли їм сумно, тоді звучать сумні пісні. Співають, коли працюють, тоді звучить весела пісня, що звеселяє їхню працю. Українська народна пісня. Вона, як сльоза, очищає душу. Пісня, як свята молитва. Народна пісня цілюща, як материнське молоко. бо живе у ній наш родовід, в ній живе наша прекрасна Україна. Такими словами возвеличували пісню учасники свята, діти, які були одягнуті в українську форму і з синьо – жовтими стрічками в руках. У їх виконанні звучали пісні про родину, про Україну: «Зеленеє жито зелене» (укр. нар. пісня), «Лише в нас на Україні»( сл. і муз. М. Янченка), «Я українець» (сл. А.Загребельного, муз. А.Салогуба) та багато інших пісень.
















  Друга частина свята була присвячена українській мові. Діти розповідали вірші про мову, читали легенди, співали пісні про солов’їну, барвінкову, колосисту, багату, неповторну і крилату українську рідну мову.


«Там, де живе українська мова, там живе український народ» під такою назвою працівники районної бібліотеки для дітей провели коментований перегляд літератури. 

Немає коментарів:

Дописати коментар